Wasmachine onderhouden

Wasmachine onderhouden

Luchtjes in je wasmachine of was die niet meer perfect schoon wordt? Geef je wasmachine regelmatig een kleine beurt en je bent verzekerd van jarenlange trouwe dienst.

Hoe ontstaan die luchtjes en vaal wasgoed?

We wassen tegenwoordig op lagere temperaturen dan voorheen. Ook gebruiken we tegelijkertijd minder wasmiddel. Allemaal uitstekend voor het milieu! Maar, wasmiddelen zijn tegenwoordig wel extra geconcentreerd. En doordat we met deze sterkere middelen op lagere temperaturen wassen, hecht het wasmiddel zich als het ware in het zeepbakje en aan de binnenzijde van slangen en leidingen. Op den duur ontstaan zo nare luchtjes. Ook is het mogelijk dat dat gehechte wasmiddel meekomt met de laatste koude spoelbeurt en je wasgoed vaal maakt.

Met deze tips voorkom je dit:

Zeeplade reinigen
Haal de zeeplade er een keer per maand uit en maak schoon met sopje. Haal ook een doekje met sop door de ruimte waar het bakje inzit.

Pluizenfilter schoonmaken
Reinig een tot twee keer per jaar het pluizenfilter onder aan de voorkant van de wasmachine. Verwijder het klepje voor het filter en plaats een wasteiltje of lage bak zo dat het water kan opvangen dat kan vrijkomen zodra je het pluizenfilter verwijderd. Verwijder het pluizenfilter. Als je dit voor het eert doet, kan het behoorlijk vast zitten. Draai totdat het loskomt en reinig het. Maak ook de ruimte waar het filter uit komt schoon en controleer op achtergebleven muntjes, haarspeldjes of andere kleine materialen die nog in broekzakken zaten.

Op 90 graden wassen
Draait je wasmachine overuren? Was dan elke maand een programma op 90 of 95 graden. Op deze hoge temperatuur reinigt de wasmachine zichzelf en worden achterstallige zeepresten weggespoeld. Was je wat minder, doe dit dan eens in de twee á drie maanden. Voor optimale reiniging kun je hierbij een machinereiniger gebruiken, verkrijgbaar bij je witgoedleverancier.

Tot slot twee tips voor je wasroutine: Veeg na afloop van elke was de onderzijde van de grijze rubberen rand even droog. Zo voorkom je dat restjes vuil zich gaan hechten (‘weer’) en voorkom je luchtjes en slijtage van het rubber. Laat vervolgens de deur altijd openstaan zodat de machine kan ventileren.

Tip
Vies luchtje in de wasmachine of in de droger? Azijn doet wonderen! Het neutraliseert vieze luchtjes. Voeg wat azijn toe aan de was in de wasmachine en draai het gewone programma. Gaat het om de droger? Neem een washandje en drenk het in de azijn. Doe het in de droger en zet hem aan. Na een paar uur is het vieze luchtje verdwenen. De azijnlucht verdwijnt vanzelf.

Fotocredits: wasdrogers.nl

Share This