Laptop schoonmaken

Laptop schoonmaken

Ze zitten vaak onder de gebruikerssporen maar schoonmaken komt er bijna nooit van; je laptop, tablet, pc en telefoon. Maar je digitale apparaat zonder vetvlekken, kruimels en stof, dat ziet er niet alleen verzorgd uit, het werkt ook een stuk lekkerder. 

Scherm schoonmaken

Stof hecht zich makkelijk aan het scherm van je computer, laptop of tablet. Zeker na verloop van tijd als er eens een hoesbuitje tegenaan is gekomen, plakkerige (kinder)handen of er gewoon flink geswiped is. Er zijn speciale beeldschermdoekjes te koop maar je kunt een beeldscherm ook gewoon met een microvezeldoekje en een mild schoonmaakmiddel zoals wat afwasmiddel, baking soda of een heel klein beetje schoonmaakazijn. Zolang het maar ontvet en niet te agressief is. Gebruik daarom geen glasreiniger, en ook zeker geen alcohol! Maak je microvezeldoekje een beetje vochtig (niet nat), doe er wat van je schoonmaakmiddel op en haal zachtjes over het scherm. Eventueel nadrogen met een droog doekje.

Opbergen

Doe je laptop altijd dicht als je er klaar mee bent, zo komt er minder snel allerlei stof op. Nog beter; leg een microvezeldoek tussen het toetsenbord en de klep. Een katoenen doekje mag natuurlijk ook maar het voordeel van microvezel is dat stofjes hier makkelijk aan hechten

Toetsenbord

Tussen de toetsen op je toetsenbord hoopt zich na verloop van tijd veel vuil op. Regelmatig je toetsenbord of laptop even voorzichtig op zijn kop houden zorgt ervoor dat het meeste vuil eruit valt. Het grovere vuil verwijder je zo: neem een stukje dubbelzijdig plakband en vouw het om een kartonnetje. Ga met het kartonnetje langs de toetsen, zo haal je de kleine stofjes weg waar drogen (spreid ze allemaal uit op een theedoek) en maak je ‘lege’ toetsenbord schoon met een zachte borstel of kruimeldief en een ietwat voce met een stofdoek niet bij kunt. Ook een dubbelgevouwen post-it werkt goed

Grote beurt

Voor een grote beurt haal je de toetsen voorzichtig los met een schroevendraaiertje. Daarna kun je ze in een wasnetje in een emmer met warm tot heet sopje laten weken en vervolgens wassen. Gebruik bijvoorbeeld de zachte kant van een schuursponsje. Laat goed drogen door de toetsen op een theedoek uit te spreiden. Maak het lege toetsenbord schoon met een ietwat vochtig microvezeldoekje. Plaats de toetsen terug en je toetsenbord is als nieuw.

Schone muis

De buitenkant van je muis maak je het beste schoon met een vochtig doekje en een beetje afwasmiddel, of water met azijn of baking soda.

Wist je dat….er op een toetsenbord gemiddeld 400 keer méér bacteriën krioelen dan op een toiletbril of deurklink?!

 

Fotocredits: theeverygirl.com

Share This