Afstoffen, hoe ga je te werk?

Afstoffen, hoe ga je te werk?

Afstoffen is niet moeilijk, maar je moet wel even weten hoe je het moet doen en met welke materialen. Je wilt namelijk dat de stof verdwijnt en niet dat het zich verplaatst naar een andere plek. Hoe kun kun je het beste afstoffen?

Het is belangrijk dat je regelmatig afstoft, want stofophopingen zijn een bron van bacteriën. Stof afnemen doe je niet meer met een ouderwetse stofdoek, want die verplaatst het stof vooral. Tegenwoordig gebruik je een statische stofdoek die stof aantrekt. Na het afstoffen gooi je het doekje met stof en al weg en hoef je in principe niet nat na te reinigen, tenzij je vlekken hebt. Erg duurzaam zijn deze doekjes natuurlijk niet. Daarom kun je in plaats van de statische doekjes ook schoonmaken met een emmer en een sopje en een goed uitgeknepen doekje en daarmee alles afnemen.

Plumeau
Het afstoffen met een ouderwetse verenplumeau kun je ook vergeten. Ook hiermee verplaats je de stof alleen maar. Wel kun je een panty over de verenplumeau heentrekken. Nylon trekt namelijk wel stof aan. Na gebruik was je de panty in de wasmachine. Of je koopt een plumeau gemaakt van lamswol, die trekt wel stof aan. Heb je veel richeltjes en bewerkte spulletjes, dan kun je om de stof weg te halen een kwast gebruiken.

Volgorde
Ook al gebruik je synthetische materialen, er dwarrelt altijd wel wat stof op de grond. Daarom kun je het best eerst afstoffen, dan stofzuigen en als laatste dweilen. En: werk van boven naar beneden, anders kun je alles twee keer doen.

 

Fotocredits: vedasco.be

Share This