Barbecuerooster schoon branden

Barbecuerooster schoon branden

Barbecuen op een mooie avond is altijd leuk en lekker, maar het schoonmaken van het rooster naderhand… daar heb je dan niet zo’n zin meer in. Gelukkig is er een hele eenvoudige methode.

In de weer gaan met inweekspray, autoshampoo of laten inweken in ammoniak, is allemaal niet nodig. Je kunt grillroosters en bakplaten van gas- en elektrische barbecues van roestvrij staal en porselein gecoat aluminium schoon branden. Dat is een super makkelijke manier!  Het werkt als volgt: doe het deksel op de barbecue en laat hem tien minuten op de hoogste temperatuur branden. Als het rooster iets is afgekoeld kun je de verpulverde resten wegvegen met een messing borstel (geen staalborstel, want daarmee kun je de roosters beschadigen). Neem de roosters daarna af met een vochtige doek en klaar ben je!

Wachten met gietijzer
Heb je een gietijzeren rooster? Dan kun je die het beste schoonbranden als je de barbecue de volgende keer weer gebruikt. Het vet dat er door het grillen op is gekomen, vormt een beschermde laag die roestvorming voorkomt. Je kunt dan beter de resten afbranden als je de barbecue de volgende keer gebruikt. Gietijzeren roosters blijven roestvrij als je ze voor het opbergen insmeert met wat plantaardige olie.

Voordat je begint met de bbq
Om te voorkomen dat je eten aan het rooster vastplakt, smeer je hem voor gebruik in met wat plantaardige olie.
Tijdens het grillen lekt er ook altijd vet op het rooster. Als dit inbrandt krijg je het moeilijk schoon. Dit voorkom je door het rooster tussendoor steeds even te ontvetten met een halve citroen die je op een vork prikt.

Fotocredits: supermarktarcen.nl

Share This