Brandschone oven met baking soda

Brandschone oven met baking soda

Het najaar is hét seizoen voor gezellige ovengerechten. Draait jouw oven overuren? Een schoonmaakbeurt met baking soda houdt je oven schoon en fris voor de heerlijkste baksels en braadsels. Met dit stappenplan lees je hoe.

Dit heb je nodig:
-Kopje baking soda
-Water
-Grote ovenschaal
-Eventueel wat citroensap of azijn

Stap 1
Verwarm de oven voor op 250 graden Celsius.

Stap 2
Vul de ovenschaal met water en laat er een kopje baking soda in oplossen. Voeg er eventueel wat citroensap aan toe voor een heerlijk frisse geur of wat azijn voor extra schoonmaakkracht.

Stap 3
Zet de schaal met sodawater (en eventueel wat citroensap of azijn) in de oven zodra deze op temperatuur is. Laat de schaal een halfuur in de oven ‘bakken’ om de soda goed zijn werk te laten doen.

Stap 4
Zet de oven na een halfuur uit en laat lauwwarm afkoelen. Haal de schaal met soda eruit en veeg het losgekomen vuil en vet weg met een vochtige doek of spons.
Klaar: een brandschone en heerlijk frisse oven!

Zo kan het ook
Iets tijdrovender: maak een papje van wat baking soda en water en breng het met een poetsdoek aan in de oven. Laat het mengsel een tijdje intrekken, bij voorkeur een hele nacht. Hoe langer je het laat inwerken, hoe beter het werkt. Veeg daarna schoon met een vochtige doek. Hardnekkig vuil op de bodem van je oven? Strooi dan wat baking soda op de bodem en maak het vochtig met een plantenspuit. Laat opnieuw intrekken, zo lang mogelijk. Veeg het na met een vochtige doek, zodat alle baking soda verwijderd is.

Wat is het?
Baking soda (oftewel bicarbonaat of zuiveringszout) is een eeuwenoud zoutproduct. Het heeft de eigenschap om geurtjes te neutraliseren en is behalve voor het reinigen van je oven geschikt voor haast elk schoonmaakklusje. Baking soda is milieuvriendelijk en goedkoop en dus een mooi alternatief voor de bekende chemische ovenreinigers en andere aanverwante reinigingsproducten! De mogelijkheden van baking soda zijn haast onbeperkt.

We noemen er een paar:
-Zet een bakje baking soda neer om nare geurtjes wege te nemen, bijvoorbeeld in de koelkast, of strooi wat in schoenen of laarzen die ruiken.
-Strooi wat baking soda in de toilet als wc-reiniger.
-Strooi wat op een vlek op je vloerkleed, laten intrekken en met de stofzuiger opzuigen. Ruikt je stofzuiger ook meteen weer fris!
-Voeg wat toe aan het water in je bloemenvaas; je bloemen blijven langer mooi.
-Strooi wat over gesneden tomaten; het haalt de zoete smaak op.
-Kluts drie eieren met een halve theeleple baking soda voor een lekker luchtige omelette.
-Je kunt het zelfs als gezichtsreinger gebruiken of er je tanden mee poetsen!

Share This