Bril schoon zonder te beschadigen

Bril schoon zonder te beschadigen

Maak jij je bril ook schoon met het speciaal daarvoor bedoelde brilpoetsdoekje? Je zou zeggen: dat is de goede manier, maar niets is minder waar. Je kunt je brillenglazen er juist mee beschadigen. Hoe moet het dan wel?

In de droge brilpoetsdoekjes en in een brillenetui zitten vaak stukjes vuil. Als je daarmee gaat poetsen dan werkt het als een soort schuurpapier waarmee je de bril juist beschadigt. Je bril schoonmaken zonder de glazen te beschadigen, doe je als volgt: spoel de bril onder handwarm stromend water af en reinig de glazen met een klein beetje huidvriendelijke zeep (bijvoorbeeld afwasmiddel zonder citroen of met handzeep). Droog de bril daarna af met een zachte, schone doek (een theedoek of een microvezeldoekje).

Wat kun je beter niet doen?

• De brillenglazen afvegen met een papieren zakdoekje, keukenpapier of een servet. Daar zitten namelijk heel kleine stukjes hout in en daarmee schuur je over het glas, waardoor de coating wordt beschadigd.

• Houd een bril nooit onder heet water en voorkom extreme temperatuurswisselingen zoals vanuit de vrieskou meteen dichtbij de open haard zitten. De coating van de glazen bestaan namelijk uit verschillende dunne laagjes die allemaal anders reageren op temperatuurwisselingen, waardoor sommige laagjes kunnen barsten.

• Ook is de coating niet goed bestand tegen langdurige aanraking met zweet, huid en/of haar. Dat werkt op den duur verzurend en veroorzaakt snellere slijtage. Dit geldt ook voor toiletartikelen zoals crèmes en after shave. Veel van deze slijtage kan voorkomen worden door het regelmatig afspoelen van de brillenglazen.

• Er zijn ook speciale natte brillendoekjes. Die zijn wel goed, maar als er vuil op het glas zit, wrijf je het er juist in waardoor weer beschadiging ontstaat, tenminste als je de glazen niet eerst afspoelt. In veel natte doekjes zit alcohol, dat reinigt goed maar kan soms na langdurig gebruik schade veroorzaken. Doekjes met citroenzuur zijn niet goed, want dat tast de coating aan.

• Een speciale reinigingsspray voor brillen is prima, maar weer niet als er nog een vuiltje op het glas zit.

Wat je wel moet doen

• Was de droge brillendoekjes regelmatig mee in de wasmachine, maar nooit met wasverzachter, want dat maakt het vettig.

Fotocredits: maakwerkvanonderwijs.nl

 

 

Share This