De geur van kattenpis

De geur van kattenpis

Katten zijn over het algemeen hele schone dieren. Ze doen hun behoeften in de kattenbak of buiten en begraven het netjes. Maar sommige katten kiezen een ander plekje in huis om te plassen. Hoe krijg je die doordringende geur van kattenpis weer weg?

De geur van kattenpis is zo sterk omdat er zoveel eiwitten in zitten. Die eiwitten hechten zich aan de ondergrond en daardoor blijft die verschraalde lucht zo lang hangen. Met een gewoon schoonmaakmiddel red je het niet om hier vanaf te komen. Het helpt misschien even, maar na een tijdje komt de geur weer gewoon terug. Je zal dus een sterker middel moeten gebruiken. Zeker als de kat op het tapijt of de vloerbedekking heeft  geplast, dan moet je aan de slag met speciale middeltjes die je daarvoor kunt gebruiken. Vermijd in ieder geval ammoniak of chloorhoudende middelen. Deze geur nodigt de kat namelijk uit om over deze lucht heen te sproeien en dat wil je nu net niet.

Vloerbedekking 
– Als je er snel bij bent, dep je de urine van de vloerbedekking op met een stuk goed absorberende keukenrol. Neem  zoveel mogelijk van de urine van de bevuilde plek op tot er geen urine meer wordt opgenomen.
– Meng drie delen azijn met een deel water, doorweek hiermee de plek. Maak niet alleen de urineplek nat, maar ook er omheen.
– Dep zoveel mogelijk van de mix met azijn op.
– Strooi vervolgens wat zuiveringszout op de vochtige plek. Dit is een natuurlijke reiniger en het werkt verfrissend.
– Vervolgens meng je 180 ml waterstofperoxide (3%) met een theelepel afwasmiddel. Doe dit vervolgens over het zuiveringszout heen. Test van tevoren uit op een onopvallende plek of de vloerbedekking niet verkleurt.
– Wrijf met een borstel het middel in het zout en wacht tot het gaat schuimen.
– Dep de plek weer droog en laat het goed drogen.
– Als de plek droog is dan kun je het zout eraf stofzuigen. Je verwijdert hierdoor tevens de urinedeeltjes en het zelfgemaakte schoonmaakmiddel.

Houten vloer, betonnen vloer, meubelen
Heeft de kat op een harde vloer gepast of op de bank? Koop dan het middel UF2000. Dit breekt de urine af door enzymen. Het is dus een milieuvriendelijk middel en het helpt je van de stank af.

Kleding
Zit er urine op je kleding? Dan kun je het beste appelazijn toevoegen aan je wasmiddel en wassen in de wasmachine.

Share This