Frituurpan schoonmaken met soda

Frituurpan schoonmaken met soda

De frituurpan schoonmaken is niet bepaald een klusje waar we naar uitkijken. We stellen het vaak te lang uit waardoor het schoonmaken nog lastiger wordt. Hier lees je hoe je aangekoekt frituurvet kan verwijderen met soda.

Voorbereiding

Trek de stekker uit het stopcontact en haal het vet uit de frituurpan. Vloeibaar frituurvet dat nog geschikt is voor hergebruik, kun je zo lang in een lege frituurvetflacon opslaan; vast frituurvet kun je tijdelijk in een flinke pan bewaren. Veeg de wanden van de lege binnenpan van de frituurpan of friteuse zo goed mogelijk schoon met een stuk keukenpapier, zodat je het meeste vet al verwijdert.

Soda

Soda is net als afwasmiddel een zeer goede ontvetter en uitermate geschikt om aangekoekt vet en vuil van RVS (roestvrij staal) te verwijderen. Vul de friteuse ongeveer voor 3/4 met water, voeg enkele eetlepels soda toe en hang het mandje in de binnenpan. Zet een raam open, steek de stekker in het stopcontact en stel de temperatuur op maximaal 90° C in. Breng het mengsel bijna aan de kook en laat het ongeveer 10 minuten staan.

Zet de frituurpan daarna weer uit, trek de stekker uit het stopcontact en gooi de binnenpan leeg in de gootsteen. Borstel zo nodig het losgeweekte vet en vuil van de binnenpan en het mandje weg met een afwasborstel of spons en spoel beide onderdelen goed na met heet water. Op deze manier krijg je jouw frituurpan aan de binnenkant weer brandschoon.

De buitenkant

Als de binnenkant van de friteuse schoon en droog is dan komt de buitenkant aan de beurt. Reinig deze met een schoon huishouddoekje of met een zachte spons (geen schuurspons i.v.m. mogelijke krassen!). Maak hierbij gebruik van een sopje van heet water met een kneepje afwasmiddel, paar eetlepels soda of een scheutje allesreiniger. Goed nadrogen, de frituurpan weer vullen met vet en klaar: frituren maar!

Share This