Help, mijn wasmachine stinkt!

Help, mijn wasmachine stinkt!

Je wasmachine stinkt en je wasgoed ruikt niet fris als je het uit de wasmachine haalt? En zitten er grijs-bruine vlekken op je was? Dan heb je waarschijnlijk last van vetluis!

Vetluis is een zeepbacterie die ontstaat doordat je veel wast op lage temperaturen en te veel wasmiddel gebruikt. Daardoor gaat je wasmachine zurig en muf ruiken en kunnen er zelfs vlekken ontstaan op de was. Gelukkig is er een oplossing als je wasmachine stinkt.

Vetluis
Wat je kunt doen om vetluis te voorkomen is door te wassen met poeder in plaats van een vloeibaar wasmiddel. Gebruik je toch een vloeibaar wasmiddel gebruik dan een wasbol. Kijk op de verpakking van het wasmiddel en houd je aan de voorgeschreven hoeveelheid. Mensen zijn vaak geneigd te veel wasmiddel te gebruiken, terwijl dat duur is en er onnodig veel schuimvorming ontstaat. Dit blijft achter in de slangen en rubbers van de wasmachine en dat veroorzaakt vetluis. Ook kan er een smurrie achterblijven in de rubbers van de deur van de wasmachine en daardoor krijg je vlekken in je wasgoed.

Hoge temperatuur
Je lost het probleem niet op door meer wasmiddel te gebruiken als je was niet fris ruikt en je wasmachine stinkt, want daarmee vererger je het probleem juist. Wat je wel moet doen is de wasmachine twee keer laten draaien met oude theedoeken of handdoeken met een paar vaatwastabletten op 90 °C en je was komt daarna weer frisgeurend uit de wasmachine. Als je elke maand je beddengoed of handdoeken wast op 90 °C, zorg je ervoor dat de vetluis wegblijft.

Verder: voorkom dat de natte was ná een wasbeurt onnodig lang in de machine blijft. Door gebruik te maken van de startuitstel-functie op je was machine kan je ervoor zorgen dat je was net klaar is als je thuis komt. Het is raadzaam de deur  van je machine tussen wasbeurten open te laten.

Fotocredits: Pixabay.com

Share This