Hoe onderhoud je een houten vloer?

Hoe onderhoud je een houten vloer?

Een aantal jaar geleden wilde iedereen een houten vloer in zijn woonkamer. Het staat ook heel mooi en hout geeft een warme uitstraling. Toch moet je hout wel onderhouden om ervoor te zorgen dat het mooi blijft.

Stofzuigen
Zoals bij elke vloer is ook bij hout belangrijk dat je een paar keer in de week stofzuigt. Het zand en vuil dat ongemerkt naar binnen wordt gelopen heeft een schurend effect op de vloer en beschadigt de toplaag, waardoor krassen en kale plekken ontstaan.

Dweilen
Hoe vaak je de houten vloer wilt dweilen en met welk middel, hangt af van het soort hout van de vloer. Als de vloer niet erg vuil is, kun je hem alleen dweilen met water. Wil je toch een schoonmaakmiddel gebruiken, neem dan het middel dat is aanbevolen toen u de vloer kocht of kijk in de winkel naar een speciaal middel dat de toplaag niet aantast.

Vlekken en krassen
Hoe zuinig je ook bent op je vloer, na verloop van tijd ontstaan er toch vlekken of krassen. Deze kun je bewerken met olie of was. Je hebt kans dat er in het begin een kleurverschil ontstaat met de rest van de vloer die niet is behandeld.

Dieptereiniging
Kom je ergens wonen, waar al een houten vloer ligt, dan kies je misschien wel voor een dieptereiniging . Dat kan met een special schrobzuigmachine, die je per dag kunt huren. De machine reinigt en desinfecteert de vloer met stoom. Daarna is het aan te raden de vloer te behandelen met een onderhoudsolie.

Olie of was
Het is sowieso goed voor de vloer om hem 1 keer per jaar in de olie of de was te zetten. De vloer gaat dan langer mee. Voordat je dit doet, moet je de vloer grondig reinigen.

Nieuwe deklaag
Na verloop van jaren is het misschien nodig een nieuwe deklaag aan te brengen op de vloer. Dat is een hele klus en kun je het best laten doen door een professional.

 

Fotocredits: www.woonstijl.nl

Share This