Hoe onderhoud je natuursteen?

Hoe onderhoud je natuursteen?

Natuur- en kalksteen wordt veel gebruikt buiten in de tuin, maar ook in woonkamers en keukens zie je veel natuursteen, zoals marmer en graniet. Als je natuursteen goed onderhoudt, kun je er een leven lang mee doen. Maar hoe onderhoud je natuursteen?

Natuursteen is een heel duurzaam materiaal. Uiteraard wil je het mooi houden en ervoor zorgen dat het niet zijn glans verlies, verkleurt of dat er vlekken op komen. Als dat toch gebeurt, wat doe je dan?

Glansverlies
Bij marmer en graniet is glansverlies een probleem dat vaak voorkomt, zeker als het intensief wordt gebruikt. Als je een marmeren vloer hebt, kun je daar beter niet met je schoenen op lopen. Door het zand dat je mee naar binnen loopt en door stof schuur je ongemerkt met je schoenen de glans eraf. Regelmatig stofzuigen en inloopmatten op de vloer leggen, beschermt het natuursteen. Zitten er slijtageplekken op de vloer, dan kun je die het best door een vakman laten behandelen.

Doffe plekken
Wees altijd voorzichtig met het morsen van drankjes. Die bevatten haast altijd zuren die het steen aantasten. Met graniet heb je hier minder last van, maar met marmer en kalksteen moet je oppassen. Je moet de vloer ook niet reinigen met schoonmaakmiddelen waar citroen in zit, want daar beschadig je de vloer mee. Een lichte beschadiging kun je verhelpen met wat marmerpolijstpoeder.

Vlekken verwijderen
Het is niet makkelijk om vlekken te verwijderen van natuursteen. Valt er iets op de grond, neem het dan meteen op met keukenrol of een zachte doek. Je kunt vlekken voorkomen door de vloer te behandelen met een zogenaamde ‘sealer’. Er wordt dan een dun beschermlaagje over het natuursteen aangebracht.

Watervlekken
Vlekken van water ontstaan door de hoge concentratie calcium en magnesium in het water. Heb je een tafel van marmer, behandel die dan met een steenpasta of een speciale wax, die de tafel beschermen. Toch een vlek? Verwijder die dan met marmerpolish of met reinigingspoeder voor marmer.

 

Fotocredits: www.gelderschestijlgroep.nl

Share This