Huishoudelijke vaardigheden: we raken ze kwijt

Huishoudelijke vaardigheden: we raken ze kwijt

Huishoudelijke taken die vroeger standaard door vrouwen werden gedaan, dreigen in het slop te raken. Steeds minder jonge vrouwen weten hoe ze overhemd moeten strijken, een sok moeten stoppen of een kip in de oven moeten bereiden.

Uit een recent Australisch onderzoek blijkt dat de nieuwste generatie vrouwen niet weet niet hoe ze de taken in het huishouden moeten uitvoeren die hun moeders en grootmoeders dagelijks verrichtten. Van de vrouwen jonger dan 30 jaar weet slechts 51 procent een kip in de oven te bereiden. Van hun moeders weet 82 procent hoe je dat doet. 54 procent kan een stuk stof omzomen, terwijl 87 procent van de oudere generatie daar haar hand niet voor omdraait. Slechts 23 procent jonge vrouwen kan een plant uit een stek laten groeien, 78 procent van de oudere dames heeft hier geen problemen mee. Dit percentage ligt sinds de moestuinactie van Albert Heijn bij Nederlandse vrouwen wellicht wat hoger.

Wegwerpcultuur
Sociaal onderzoeker Mark McCrindle: “Vrouwen van vandaag hebben het drukker, moeten meer verschillende taken combineren en proberen daarom tijd te besparen door minder dingen zelf te doen. Ze zijn zelfstandiger qua geld en kunnen het zich dus veroorloven om een kant-en-klare maaltijd te kopen. Ze kunnen overigens wel beter roerbakken en sushi maken, omdat ze eerder een recept uit een andere cultuur proberen en nieuwe bereidingswijzen niet schuwen. We leven in een wegwerpcultuur, dus kopen we liever iets nieuw, dan dat we het oude repareren, ook al is het slechts een kwestie van een knoop aannaaien of een gat stoppen.”

Verschuiving van taken
Deze resultaten ondersteunen een andere studie waaruit blijkt dat jonge manlijke Australiërs zich beter voelen bij een luier verschonen dan bij een autoband verwisselen. De dames voeren daarentegen wel steeds vaker typische mannelijke taken uit: 70 procent van hen zet de vuilnisbakken buiten, 77 procent maait het gras en 70 procent wast de auto.
Tot slot besteden veel jonge werkende vrouwen huishoudelijke taken, als schoonmaken, wassen en strijken uit. Op deze manier raken we onze huishoudelijke vaardigheden steeds verder kwijt en weet straks niemand meer hoe je een knoop aanzet of een overhemd strijkt. Gelukkig zorgen de vele huishoudelijke blogs op internet ervoor dat de kennis van onze moeders en oma’s niet verloren gaat.

 

Fotocredits: www.glamourista.nl

Share This