Let op: de bedwants is terug!

Let op: de bedwants is terug!

Bedwantsen, vroeger bekend als wandluis, zijn niet-vliegende bloedzuigende insecten van een halve centimeter groot die ’s nachts in je bed toeslaan. We nemen de beestjes mee in onze koffer terug van vakantie, waarna ze zich verschansen in onze slaapkamers en zich voeden met ons bloed.

Waar eerder veel hotels in New York met het bedwantsenprobleem kampten, duiken ze ook in Amsterdamse hotels steeds vaker op. En zo nemen we de beestjes ook in onze koffer mee naar huis, want ze verstoppen zich tussen je kleren, in knuffels of in de kaft van een boek. Eenmaal binnen, moet je er maar weer  vanaf zien te komen!

Bedwants kwam vroeger wel vaker voor, maar door verbeterde hygiëne verdwenen de beestjes. Door onze reislust en logeren in onhygiënische hotels, is de bedwants weer actueel. Ze verspreiden zich snel en zijn resistent voor bestrijdingsmiddelen.

Wat doen bedwantsen?
Bedwantsen zijn vooral ’s nachts actief. Dan komen ze in groten getale tevoorschijn uit kieren, plafonds, naden in het behang en vanonder het matras. De beestjes voeden zich met bloed van mensen en (huis)dieren. Met zijn lange snuit verdooft hij met zijn speeksel de plek waar hij gaat bijten, waardoor je de beet niet voelt. Daarna zuigt de bedwants zich vol met bloed. De klachten die je kunt krijgen verschillen per persoon: van vrijwel geen reactie tot uitgebreide huidklachten met jeukende bulten.

Hoe weet je of je bedwants hebt?
Je kunt er vrij eenvoudig achter komen of je met bedwantsen te maken hebt. Sla ’s ochtends de dekens open en kijk of je kleine rode puntjes ziet op het laken. Dit zijn bloeddruppeltjes uit je benen. Controleer ook of je plekken op je benen hebt die eventueel jeuken.

Hoe kom je van bedwants af?
De bedwants kan slecht tegen warmte. Een manier om van de diertjes af te komen is door de kamers die besmet zijn enkele dagen continu tot op zestig graden te verhitten. Dat overleven ze niet. Het is alleen wel een dure methode. Uit recent onderzoek is gebleken dat ook bonenbladeren effectief kunnen zijn om de insecten te vangen. Het blad heeft namelijk kleine weerhaakjes, waarachter de bedwants blijven steken. Door in huis of om het bed bonenbladeren neer te leggen, kun je de beestjes vangen, waarna je de bladeren verbrandt. Omdat dit een vrij omslachtige manier is wordt er nog steeds gezocht naar kunstmatige bestrijdingsmiddelen. Als je denkt dat je bedwantsen hebt, dan kun je het beste de GGD inschakelen.

Hoe voorkom je bedwants?
Let op als je terugkomt van vakantie. Ongedierte kan gemakkelijk in je koffer kruipen, waarna het zich bij thuiskomst gemakkelijk kan verspreiden. Pak de koffer uit in de tuin en sla alles goed uit. Was de kleding daarna bij voorkeur op een hoge temperatuur. Ook de koffer moet goed worden schoongemaakt en uitgewassen. Zo voorkom je dat bedwantsen zich in jouw slaapkamer vestigen.

 

Share This