Regelmatig verstopte afvoer in de keuken, wat te doen?

Regelmatig verstopte afvoer in de keuken, wat te doen?

Regelmatig een verstopte afvoer in de keuken is iets wat nog weleens voorkomt. Vaker dan eens is dit een euvel dat zich vooral voordoet bij nieuwbouw huizen. Hoe komt dit en is er een structurele oplossing voor?

De verstopte afvoer in de keuken is bij ons in huis een 2 tot 3 keer per jaar terugkerend probleem. De gootsteen gaat na verloop van tijd steeds slechter leeglopen en op een gegeven moment is de gootsteen ook niet meer schoon te houden. Op dat moment is het tijd voor een loodgieter. De loodgieter weet de leiding weer werkend te krijgen maar dat maakt je bankrekening ook gelijk 80 tot 90 Euro lichter. Als je dat drie keer per jaar meemaakt dan ga je toch bedenken of je het ook zèlf kan?

De oorzaak van de verstopping zit bij nieuwbouw woningen vaak in het feit dat men de leidingen met haakse bochten heeft aangelegd. Hierdoor kunnen vuil- en vetresten zich na verloop van tijd gaan ophopen vóór de bocht. Het is dus een constructiefout die waarschijnlijk tijdens de bouw uit gemakzucht of onder tijdsdruk is aangelegd. Een structurele oplossing is dus even simpel als ingrijpend en kostbaar: de vloer openbreken en de afvoerleiding opnieuw laten aanleggen.

De loodgieter

Regelmatig verstopte afvoer - loodgieterDe loodgieter werkt met een ontstoppingsveer. Dit is een apparaat met een lange buigzame veer. Deze gaat onder de gootsteen in de afvoerleiding en doordat de veer met het apparaat rond gedraaid wordt, kan deze gemakkelijker door (haakse) bochten en boort daardoor ook makkelijker door de verstopping. Na de veer een aantal maal wat heen en weer getrokken te hebben wordt deze weer uit de leiding gehaald.  Vervolgens wordt er wat zwavelzuur in de leiding gegooid. Dit is een heel gemeen goedje. Het mag absoluut niet in aanraking komen met de huid of ogen. De scherpe zwavelgeur geeft al genoeg aan dat het oppassen geblazen is. Het is ook voor de leidingen riskant aangezien de leiding kan smelten als de zwavelzuur te lang op één plek in de leiding blijft zitten. Hoe dan ook, de verstopte afvoer is zowaar verleden tijd!

Zelf aan de slag

Regelmatig verstopte afvoer - HG DuoGewone, ‘lieve’ milieuvriendelijke middeltjes werken natuurlijk allang niet meer. De combinatie van veel soda met schoonmaakazijn en heet water had ik al gedaan nog vóórdat de verstopping volledig was. Misschien dat het de verstopping iets heeft vertraagd maar uiteindelijk heeft het niet geholpen. Aan de slag dan maar als amateurloodgieter. Bij Bo-rent gereedschappenverhuur heb ik een rioolontstoppingsveer met een lengte van 10 meter gehuurd en daarbij heb ik Duo Ontstopper van HG gekocht. Dit is een van de sterkste ontstoppers die op de particuliere markt beschikbaar is. Bovendien garandeert HG met een ‘niet goed, geld terug’-actie.

Ik heb de HG vloeistoffen volgens de instructie in de leiding gegooid en dit vervolgens een nacht laten zitten. Helaas, de volgende ochtend is er geen verbetering te bespeuren. Ik heb de rioolontstoppinsveer in de leiding geduwt. Een lastig klusje vanwege de haakse bochten. Ik kom 3 bochten ver en bij de volgende bocht krijg ik de veer onmogelijk nog de hoek om. Ik zit dan wel een meter of 4 in de leiding.  Als ik de veer eruit haal dan merk ik dat er veel wittig vet in de top van de veer zit. Ik heb dit een aantal keer herhaald maar de vierde bocht ben ik niet doorgekomen. Ik heb vervolgens weer de HG ontstopper in de leiding gegooid. Helaas! Geen resultaat.

Het lijkt er op dat zwavelzuur het enige product is dat mijn verstopte afvoer weer werkend krijgt. Aangezien ik me hier maar niet aan ga wagen zit er denk ik niets anders op dan te accepteren dat we jaarlijks een kleine 300 Euro aan loodgieterskosten moeten incalculeren.

Regelmatig verstopte afvoer - RioolontstoppingsveerAls bij jou de verstopping wat minder extreem van aard is dan kan het zijn dat bovenstaande procedure bij jou wel goed werkt. Je kan dan ook zelf een ontstoppingsveer kopen(vanaf zo’n 17 Euro). Zorg er wel voor dat de veer lang genoeg is. Je kan ook Caustic Soda gebruiken in plaats van gewone soda. Deze is een stuk krachtiger maar het risico hiervan is dat het niet goed oplost waardoor het als een steen in de afvoer blijft zitten.

Preventief

Kan je voorkomen dat de afvoer verstopt raakt? Tja… De standaard tips. Het bakvet uit je koekenpan apart opvangen en niet afspoelen onder de keukenkraan. Niet bepaald handig! Doe je het toch, zorg er dan in elk geval voor dat je de heetwaterkraan nog enige tijd laat lopen. Afwasmiddel ontvet en is dus ook enigszins preventief. Je kan het rechtstreeks in de gootsteen doen met heet water nadat er vette etensresten zijn doorgespoeld. Met enige regelmaat spoelen met soda en schoonmaakazijn helpt ook.

Heb je ook regelmatig last van een verstopte afvoer in de keuken en heb je nog nuttige informatie aan dit artikel toe te voegen dan zien we je reactie graag hieronder tegemoet!

Share This