Robotstofzuiger, een aanwinst in huis?

Robotstofzuiger, een aanwinst in huis?

In menig huiskamer tref je al een rondrijdende robot met knipperende lampjes en bleepende geluiden. Is de tijd aangebroken om afscheid te nemen van de gewone stofzuiger?

Een robotstofzuiger is een apparaat dat zelfstandig beweegt en ondertussen het vuil opzuigt wat hij tegenkomt. Ze zien er grappig uit en het lijkt een uitkomst zo’n apparaat dat zijn werk doet terwijl jij op je werk zit. Kom je thuis in een stofvrij huis. Maar is dat echt zo?

Leeg huis
Vooralsnog lijken de robots het meest geschikt voor ruimtes waar ze weinig obstakels tegenkomen. Dat betekent of een minimalistische inrichting of een opgeruimd huis. Want dat is wat je moet doen als je de robotzuiger zijn werk goed wilt laten doen. De vloer leegmaken, zodat hij niet blijft hangen achter obstakels. Ook moet je na iedere beurt het reservoir legen en het filter schoonmaken. En ook de gewone stofzuiger heb je nog nodig, want de robot komt niet in hoekjes en onder de kussens van de bank.

Best getest
De Consumentenbond heeft twee jaar geleden verschillende merken van robotzuigers getest. Als de robots voldoende tijd hebben lukt het ze wel om een harde vloer en tapijt tot 2 cm dikte redelijk schoon te krijgen. De Consumentenbond kwam tot de conclusie dat de LG VHombot3 de beste was. Hij behaalde de hoogste scores op zuigprestaties en hij is makkelijk in gebruik. Hij was de stilste en had het beste detectiesysteem. Tot slot was de accuduur langer dan die van andere apparaten. Inmiddels zijn er alweer nieuwe robotstofzuigers op de markt, dus tijd voor een nieuwe test.

Share This