Schoenen poetsen

Schoenen poetsen

Eigenlijk is schoenen poetsen heel dankbaar werk. Je schoenen knappen er echt van op en gaan ook ook nog langer mee als je ze regelmatig verzorgt.

Door je schoenen te poetsen behouden ze de kleur en blijft het leer soepel. Regelmatig poetsen voorkomt dat je schoenen onnodig snel achteruit gaan en een versleten uitstraling krijgen. Het is van belang om goede schoenpoets te gebruiken. Je hebt bijvoorbeeld synthetische schoenpoets die een beschermende laag over het leer legt, waardoor het leer afsluit en het niet meer kan ademen. Hierdoor wordt het leer lelijk omdat het vocht nergens naar toe kan. Een goede schoenpoets bevat bijvoorbeeld bijenwas en oliën. Zo’n schoenpoets geeft goede bescherming van het leer, doordat er een beschermende laag wordt aangebracht en de schoenpoets onmiddellijk in het leer trekt.

Schoenen moeten gepoetst worden als ze droog zijn. Laat ze nooit drogen bij de verwarming, want hierdoor wordt het leer hard en gaat het barsten. Je kunt je schoenen laten drogen met behulp van oude kranten. Daarmee wordt het vocht uit de schoenen getrokken. Volg onderstaande tips op bij het poetsen van de schoenen:

1. Maak de schoen eerst schoon met een (oude) lap, ook de randen, naden en stiksels. Verwijder de veters zodat deze niet smerig worden.
2. Gebruik bij het poetsen van de schoenen een goede insmeer- of poetsborstel. Breng een kleine laag schoenpoets aan op de borstel en wrijf dit uit over de schoen. Gebruik niet te veel schoenpoets, het is de bedoeling dat de schoenpoets in het leer trekt en niet op de schoen blijft zitten. Neem ook de randen en naden mee.
3. Leg de schoen op een droge plek om het schoensmeer in te laten trekken (niet in de buurt van de verwarming).
4. Borstel de schoenen vervolgens na met een borstel en poets ze op met een (oude) doek of een T-shirt om ze weer te laten glanzen.

Tip! 
Lees ook hoe je vlekken uit je suède schoenen krijgt.

Fotocredits: outofyourbox.nl

Share This