Schoorsteen vegen kun je ook best zelf

Schoorsteen vegen kun je ook best zelf

Gezellig, de open haard kan weer aan! Als je regelmatig stookt is het aan te raden één keer per jaar je schoorsteen schoon te maken. De schoorsteen is namelijk onderdeel van het verwarmingssysteem en een goed onderhouden systeem stookt veilig en zuinig.

Als je een open haard, houtkachel of gaskachel stookt, dan komen er niet verbrande deeltjes in het rookkanaal terecht. Deze hechten zich aan de koelere wanden van het hogere gedeelte van het kanaal. Deze roetaanslag wordt ook wel creosoot genoemd. Je kunt de hoeveelheid roetaanslag verminderen door goed gedroogd hout te stoken en er voor te zorgen dat de kachel niet te laag brandt. Hoe feller de kachel brandt, hoe minder aanslag. Het schijnt te helpen af en toe aardappelschillen mee te stoken in de open haard of houtkachel. Dit vermindert de afzetting van onverbrande deeltjes aan de wanden van het rookkanaal.

Schoorsteen vegen
Als je geen hoogtevrees hebt, kun je ook zelf de schoorsteen vegen. Hiervoor zijn allerlei hulpmiddelen te koop bij doe-het-zelfzaken of via internet. Lees de gebruiksaanwijzing goed voor het beste resultaat. Je kunt het beste vegen van bovenaf, dat geeft het minste roet in huis. Stop in elk geval van tevoren een grote prop papier in de kachelbuis, plak de openhaard af met kranten of laat iemand er een grote oude deken omheen houden. Leg ook een oude doek op de vloer rondom.

Hulpmiddelen
Om te vegen gebruik je een zware bol met rondom stalen borstels. Deze hangt aan een ketting en een lang touw. Dit is een handige methode als er bochten in het rookkanaal zitten. Kies een bol met een gewicht van minimaal 2 kg. Er is ook een systeem waarbij je steeds een stuk flexibele buis aan het vorige stuk koppelt. Aan het eerste stuk zit een zeer harde borstel aan een steel zitten. Met dit systeem wordt echt gekrabd en je kunt er makkelijker kracht mee te zetten.

Als het klaar is, haal je de prop uit de buis en schep het eerste stuk van het kanaal goed leeg met een tuinschepje en zuig de losse roetresten op met een (oude) stofzuiger.

Share This