Stinkende badkamerafvoer? Zo los je het op

Stinkende badkamerafvoer? Zo los je het op

Ineens is het er: een rioollucht in de badkamer. Waar komt het vandaan? De wastafel, de douche of een ander afvoerputje? Tips om het probleem op te lossen.

Heb je regelmatig last van een rioollucht uit je wastafelafvoer? Dan werkt waarschijnlijk de beluchting van de waterleiding niet goed. Het kan helpen om de sifon (langwerpige ding aan de zwanenhals) te vervangen door een sifon met beluchter. Deze koop je bij de bouwmarkt.

Stank na vakantie
Ruikt je badkamer naar riool als je hem vanwege vakantie een tijdje niet hebt gebruikt? Dat komt doordat het waterslot droog is komen te staan. Normaal staat er altijd een beetje water in de afvoeren in je badkamer. Bij regelmatig gebruik wordt dat water weer bijgevuld, maar als dat niet gebeurt dan komt het waterslot droog te staan en kan er een rioollucht ontstaan in je badkamer. Je voorkomt dit door voordat je weggaat een klein laagje babyolie in de afvoer te gieten. Dat ruikt lekker en blijft op het water drijven, zodat het water niet kan verdampen.

Afsluiten
Ontstaat het probleem alleen als je de wasmachine hebt gebruikt? Dan komt het doordat die al het water uit de afvoeren wegpompt, waardoor vieze luchtjes ontstaan. Dit voorkom je door een stop op het bad en op de wastafel te doen als je een was draait.

Verstopt bad/douche
Een verstopping wordt meestal veroorzaakt door opgehoopt vuil. Grijp niet meteen naar de chemische ontstopper, maar probeer het eerst eens met de ‘plopper’, de rubberen zuignap op een stok. Zet de plopper op het afvoerputje en pomp een paar keer. Zo kan het vuil loskomen en kun je het eruit trekken of doorspoelen. Als dit niet werkt kun je een afvoerontstopper gebruiken.

Verstopping in de wastafel
Loopt de wastafelafvoer niet goed meer door, dan heb je waarschijnlijk een verstopping in de zwanenhals. Om die te verwijderen, zet je eerst een emmer onder de sifon om het water op te vangen. Plak de overloop van de wastafel of gootsteen af met tape of sluit af door er een doek in te stoppen. Schroef de sifon voorzichtig los en verwijder de viezigheid. Maak ook de afvoerbuis richting het putje schoon en schroef daarna de sifon weer vast. Giet om te ontvetten soda met heet water door de afvoer. Als de afvoer hierna nog niet doorloopt, zit het probleem dieper. Gebruik dan een ontstoppingsmiddel.

Verstopping voorkomen
Als je elke dag de haren uit het putje vist, kun je verstopping makkelijk voorkomen. Ook is het goed om elke maand een schep soda en een liter kokend heet water door je afvoer heen te spoelen, zodat de zeepresten oplossen. Soda ontvet en ontsmet en voorkomt vieze geurtjes.

Fotocredits: thuiscomfort.nl

Share This