Stinkende sportschoenen? Zo kom je er van af!

Stinkende sportschoenen? Zo kom je er van af!

Dat je sportschoenen gaan stinken is onvermijdelijk; ze zijn gemaakt van kunststof en sportende voeten gaan nu eenmaal zweten. Of je nu harde of stoffen sportschoenen hebt, met deze tips en trics maak je ze weer fris en fruitig!

Vriezer

Stank wordt veroorzaakt door bacteriën. En die bacteriën leggen het loodje bij extreem hoge maar ook extreem lage temperaturen. Leg je sportschoenen daarom een nachtje in een afgesloten plastic zak in de vriezer. De volgende dag heb je kraakfrisse schoenen! Wil je geen ijskoude voeten, laat de schoenen even ‘chambreren’ totdat ze de voor jou juiste draagtemperatuur hebben.

Soda

Strooi in elke schoen soda (ook wel baking soda, bicarbonaat of zuiveringszout) en laat een nachtje intrekken. Soda absorbeert nare luchtjes. Borstel of veeg de volgende dag de soda uit je schoen en en ze zijn weer klaar voor een potje voetbal, hockey, tennis, hardlopen, bootcamp of wat je ook maar doet om in vorm te blijven!

Koffiepads

Koffie trekt vocht en stank uit je schoen. Leg in elke schoen een (of meerdere) koffiepads (gewone losse filterkoffie kan natuurlijk ook maar dat gaat overal tussen zitten). Laat de pads een nachtje hun werk doen en de volgende dag zijn je schoenen weer stankvrij. Werkt overigens ook met theezakjes!

Azijn

Ook azijn heeft de eigenschap geuren te neutraliseren. Meng wat azijn in een bakje water. Dompel er twee katoenen doekjes (of washandjes) in onder en knijp deze zachtjes uit. Leg in elke schoen een vochtig doekje en laat een nacht staan. ’s Ochtends haal je de doekjes eruit en laat je je schoenen even drogen en luchten.

Wassen

Je kunt stoffen sportschoenen ook wassen in de wasmachine maar doe dit liever niet met harde sportschoenen zoals voetbal- of wielrenschoenen. De harde schoenen kunnen je wastrommel en –machine beschadigen en de schoenen zelf worden er vaak niet fraaier op.

Was stoffen sportschoenen in een sloop of katoenen tas op maximaal 40 graden met jouw wasmiddel. Het duurt een paar dagen voordat je schoenen goed droog zijn.

Bovenstaande tips zijn natuurlijk ook allemaal van toepassing op je sneakers en All Stars!

 

 

 

 

 

 

Share This