Stofnest bron van bacteriën

Stofnest bron van bacteriën

Wist je dat stofnesten in huis een bron van bacteriën zijn? Een goede reden om regelmatig te stofzuigen en je huis goed te luchten.

Stofnesten verzamelen zich altijd in hoekjes, onder de bank, je bed en achter de kasten. Plekken waar je niet zo goed bij kunt. Toch is het belangrijk dat je ook op deze plekken regelmatig de stof weghaalt. Biologen hebben namelijk onderzoek gedaan naar stof en ontdekt dat een gemiddeld plukje stof zo’n 32.750 verschillende bacteriën bevat. Afhankelijk van hoe de ruimte wordt gebruikt en hoe deze geventileerd wordt, bepaalt voor een groot deel met welk type bacterie je te maken hebt.

Stof in de wc
Als je kijkt naar stof in toiletten, dan zitten daar allerlei varianten van een bacterie in die uit de darmflora komt. Dat zijn ook bacteriën waar je flink ziek van kunt worden. In klaslokalen en in kantoren zitten vooral bacteriën die veel op de huid voorkomen. Een andere bacterie die op scholen is aangetroffen is de streptokok, een bacterie die ontstekingen kan veroorzaken.

Soort gebouw
De onderzoekers ontdekten ook dat het soort bacterie dat voorkomt in een gebouw afhankelijk is van hoe het is vormgegeven. Bij het ophopen van een bepaalde bacterie in een ruimte, speelt mechanische ventilatie een belangrijke rol. Gelukkig zijn dat meestal bacteriën die ons niet ziek maken, maar ook ziekteverwekkers kunnen zich snel vermenigvuldigen als de omstandigheden in een ruimte goed zijn.

Regelmatig stofzuigen
Het is dus belangrijk dat als je stofzuigt, je dit ook op de plekken doet waar je niet goed bij kunt. Toch even opzij schuiven die meubels en vergeet ook niet regelmatig onder het bed te stofzuigen. Stof is namelijk een ideaal plekje voor huismijt en dat kan weer allergieën tot gevolg hebben.

Fotocredits: wonen.nl

Share This