Strijken of niet strijken

Strijken of niet strijken

Er zijn maar weinig mensen die houden van strijken. Vaak is het ook helemaal niet nodig, tenzij het om een linnen broek of een zijden blouse gaat. Dat zijn de momenten dat je de strijkplank tevoorschijn haalt.

Het is helemaal niet nodig om alles wat uit de wasmachine komt te strijken. Als je spijkerbroeken, theedoeken en handdoeken even goed uitslaat voordat je ze ophangt, drogen ze vrijwel kreukloos op. Broeken hang je op aan de pijpen en overhemden hang je te drogen aan een kleerhanger.

Als je beddengoed, tafellakens en handdoeken steeds even glad strijkt met je hand tijdens het opvouwen, dan gaan die ook kreukvrij de kast in.

Het beste resultaat
En die ander kleding die dan toch gestreken moet worden, die strijk je voor het beste resultaat een beetje vochtig. Dat doe je met een stoomstrijkijzer of je maakt het strijkgoed een beetje nat met een plantenspuit. Strijk het goed wel droog, zodat het ook droog de kast in gaat.

Wasvoorschrift
Kijk altijd naar het wasvoorschrift voor je gaat strijken. Hierin staat een symbool met een strijkijzertje. Koud strijken bij het symbool met 1 stip, met 2 stippen warm en met 3 mag je het heet strijken. Een strijkijzertje met een kruis betekent niet strijken.

Kwetsbare stoffen
Voor een goed resultaat hoef je helemaal niet veel druk op het ijzer uit te oefenen of een hele hoge temperatuur te gebruiken. Dat is namelijk niet goed voor de stof en je kunt er zelfs glanzende vlekken door veroorzaken. Kleding met print, borduursels, kraaltjes en pailletten strijk je binnenstebuiten. Zijde strijk je aan de binnenkant, evenals fluweel, kunstleer, wol, acryl en corduroy. Voor de zekerheid leg je er nog een handdoek bovenop.

Share This