Tips om je fiets schoon te maken

Tips om je fiets schoon te maken

Nu de vakantie is aangebroken en je misschien nog niet meteen met vakantie gaat, is het (voor de kinderen) een leuk klusje om je fiets eens schoon te maken. Hieronder wat tips voor een blinkend vehikel.

Borstel om te beginnen het stof en zand van de fiets met een handborstel. Belangrijk zijn de wielen, inclusief de velgen en spaken. De binnenkant van de spatborden kun je schoonmaken met een spons en een sopje met afwasmiddel.

Velgen
De velgen en spaken wrijf je schoon met een een katoenen doek of een oud T-shirt. Als ze erg vuil zijn maak je een sopje van warm water en afwasmiddel. Doe dit in een plantenspuit en spuit hier de spaken en velgen mee in. Veeg daarna de velgen en spaken schoon met een doek.

Ketting
Hoewel de fietsketting wordt beschermd door de kettingkast komt er toch vuil in. Dat vuil wordt kleverig vanwege de olie en kun je daardoor moeilijk verwijderen. Zet de fiets op z’n kop en leg een doek op de ketting. Draai nu de pedalen rond. Hoed de doek vast, het vuil komt nu in de doek. Het is moeilijker om in de tussenruimtes van de ketting te komen. Dat lukt wel met een oude tandenborstel. Laat de ketting weer lopen door de pedalen te laten draaien en houd de tandenborstel op de ketting.

Olie
En dan nu het oliën. De regel is: niet te veel en de juiste olie: dunne olie, teflon- of siliconenspray. Smeer of spray de ketting van boven en laat hem weer lopen. Gebruik een doek om de overtollige olie te verwijderen. Let op dat er geen olie op het wiel komt, als het in aanraking komt met de remschijven werken die niet meer goed.

 

Roest
Fietsen die altij buiten staan roesten veel sneller dan wanneer ze in een schuur staan. Gelukkig zijn roestvlekken makkelijk te verwijderen. Neem een citroen en snijd deze doormidden. Wrijf vervolgens met de citroen over de roestvlekken en de roestvlekken verdwijnen.

Glans
Om het frame weer te laten glanzen, kun je gebruikmaken van autowax. Breng wat aan op een doek en wrijf het frame ermee in.

Fotocredits: www.wielertips.nl

Share This