Verfvlekken in kleding

Verfvlekken in kleding

Als je je huis gaat verven doe je dit het best met oude kleding aan die vuil mag worden. Dat geldt ook voor de kinderen die in de weer zijn met verf en kwasten. En dan gaat het soms toch mis met een verfspat op je goede kleding. Hoe krijg je de verfvlekken er weer uit?

Als je hebt geknoeid met verf, dan moet je de vlek zo snel mogelijk behandelen. Als de verf eenmaal ingetrokken is, dan is de kans klein dat je de oude verfvlek nog helemaal uit je kleding krijgt.

Oplosbare verf
Is het verf op waterbasis, zoals acrylverf, emulsie- en schoolverf? Dan is het afspoelen van het kledingstuk onder stromend water voldoende om de verfvlekken te verwijderen. Maar dit werkt alleen als de verf nog nat is. Als de verf is opgedroogd, is het een stuk moeilijker om de vlek er nog uit te krijgen. Krab de verf er voorzichtig (zodat je de stof niet beschadigt) met een krabbertje vanaf. Dep de vlek met wat nagellakremover en was het kledingstuk mee in de wasmachine. Als het goed is, is de vlek verdwenen.

Olieverf
Gaat het om een ander soort verf, zoals olieverf? Dan red je het niet met water en zeep alleen. Deze vlekken moet je eerst apart behandelen. Dep de vlek voorzichtig met een stukje keukenrol of een wattenstaafje gedrenkt in terpentine, WD-40 of spiritus. Hiermee kun je de vlek vrijwel helemaal wegkrijgen. Lukt dat niet, probeer het dan eens met Vanish of Shout. Was het kledingstuk daarna met de reguliere was mee. De vlekken zouden daarmee helemaal weg moeten zijn.

Fotocredits: blog.paintquality.com

 

Share This