Viltststift uit kleding verwijderen

Viltststift uit kleding verwijderen

De meeste kinderen zijn dol op tekenen. Leuk hoor, al die kunstwerkjes! Maar soms niet alleen op papier… Viltstift- en andere inktvlekken op kleding zijn gauw gemaakt. Hoe krijg je die er uit?

Allereerst; nooit op de plek wrijven! En handel zo snel mogelijk. Hoe langer je wacht, hoe meer de kleurstof in de kleding trekt en hoe lastiger het wordt om deze er nog uit te krijgen. Dan:

Spiritus

Spiritus is ideaal voor het verwijderen van viltstift en andere inktvlekken, zolang de vlek niet in de stof getrokken is. Het neutraliseert het pigment in de kleurstof. Doe een beetje op een wattenschijfje, -staafje of op stukje keukenpapier en dep dit op de vlek (dus niet wrijven!). Laat de spiritus even intrekken zodat het zijn werk kan doen. Is hiermee het grootste gedeelte van de vlek opgelost, was het kledingstuk dan in de wasmachine volgens jouw wasprogramma. Zorg er echt voor dat je het merendeel van de stiftinkt verwijderd hebt, want in de wasmachine komen resterende inktvlekken los en kunnen in andere kledingstukken gaan zitten. En die vlekken gaan er echt nooit meer uit! Je kunt een inktvlek ook in een klein schaaltje met spiritus laten weken. Vervolgens wassen in de wasmachine.

Wil je niet meteen met spiritus in de weer of heb je het niet in huis, probeer deze twee alternatieven:

Tandpasta

Smeer een beetje tandpasta op de viltstiftvlek en laat enige tijd intrekken. Spoel uit onder de kraan of doe het kledingstuk mee in de was die je nog wilde gaan draaien.

Melk

Leg het deel van het kledingstuk met de vlek in een kommetje met koude of lauwwarme melk en laat een half uur intrekken. Vervolgen wassen volgens wasvoorschrift.

Het klinkt misschien een beetje vies maar ook zure melk is een goede vlekkenverwijderaar; het zuur geworden, geschifte dikke goedje dat je dan hebt, absorbeert de inkt. Heb je een pak melk over datum staan, probeer het eens uit: doe wat van de klontjes uit de zure melk op de plek met viltstift. Als de inkt door de klontjes is opgenomen, schud je het kledingstuk schoon. Behandel dan met een stukje badkamerzeep dat je onderdompelt in koud water en wrijf er zachtjes mee over de vlek. Spoel de zeepresten weg en was de kleding vervolgens volgens wasvoorschrift.

 

 

Fotocredits: www.ikea.nl

 

 

 

 

 

Share This