Vogelhuisje schoonmaken

Vogelhuisje schoonmaken

Als je toch bezig bent de tuin klaar voor de herfst te maken, neem dan ook het vogelhuisje mee. Zo bied je de vogels ook in de winter een schone rust- of slaapplaats.

Het is goed om vogelhuisjes waarin genesteld wordt af en toe schoon te maken. Vaak zit er ongedierte in het nest en soms blijft er een ei of een dood jong achter. Dit verkleint de kans dat jouw vogelhuisje wordt uitgezocht door vogels volgend voorjaar. Nestkasten maak je het beste schoonmaken in het najaar: september of oktober.

Om het vogelhuisje schoon te maken haal je de kast uit de boom of van de muur. Draag hierbij eventueel handschoenen. Giet een flinke scheut heet water in de nestkast voordat je het oude nest eruit haalt. Dit vanwege vlooien, teken en luizen. Schud vervolgens (buiten!) het oude nestmateriaal eruit. Boen met een harde borstel en heet water goed uit. Gebruik geen schoonmaakmiddelen! Spoel de kast na met heet water en laat drogen. Maak de borstel nadien goed schoon.

Tip!
Hang het vogelhuisje zo op dat de opening richting het noordoosten of zuidoosten hangt, zodat de vogels geen last hebben van de zon of regen.

Fotocredits: koolmees.zonor.nl

Share This