Wast je vaatwasmachine niet goed schoon?

Wast je vaatwasmachine niet goed schoon?

Je dacht dat de vaatwasmachine zichzelf reinigt per afwasbeurt? Dan heb je het mis. Ook de vaatwasser heeft wel eens een beurtje nodig, zodat de vaat er schoon uit blijft komen.

Als je merkt dat de vaat minder schoon uit de machine komt, is het wellicht een goed moment voor een opfrisbeurt. Het kost je niet veel tijd, want de machine doet het werk.

Etensresten
Zorg dat de vaatwasser leeg is. Haal het filter eruit en maak dit schoon in een sopje. Plaats daarna terug in de vaatwasser. Maak met een doek en een sopje ook de randen van de vaatwasser schoon. En vergeet de ruimte tussen de rubbers van de deur niet. Daar kan zich flink wat viezigheid ophopen.

Citroen
Je kunt je vaatwasmachine heel goed met natuurlijke producten reinigen in plaats van dure chemische schoonmaakmiddelen uit de supermarkt. Snijd een citroen doormidden en leg beide helften in het bestekbakje. Draai de lege vaatwasser nu op de warmste temperatuur. Citroen is een uitstekend ontvettingsmiddel en na de wasbeurt is de machine weer blinkend fris.

Schoonmaakazijn
In plaats van citroen kun je ook schoonmaakazijn gebruiken. Giet een flinke scheut op de bodem van de machine en draai het warmste programma.

Kalkaanslag
Je hebt langer plezier van je vaatwasser als je kalkaanslag voorkomt. Dat doe je door zout toe te voegen; de meeste machines geven aan wanneer het nodig is om zout bij te vullen. Je kunt ook vaatwastabletten kopen waar het zout al is toegevoegd, maar die zijn wel wat duurder. De vaatwastabletten W5 van de Lidl zijn als beste getest door de Consumentenbond en Radar.

 

Share This