Wondermiddel: schoonmaken met microvezeldoekjes

Wondermiddel: schoonmaken met microvezeldoekjes

Waarom worden microvezeldoekjes wonderdoeken genoemd? Met deze doeken heb je zonder gebruik van schoonmaakmiddelen toch een schoon en streeploos eindresultaat. Beter voor het milieu en voor de portemonnee.

Microvezeldoekjes bestaan uit een weefsel van polyester en nylon, waarin het weefsel heel fijn versponnen is. Dat zie je niet aan de buitenkant; alleen onder een microscoop kun je zien dat een draad bestaat uit scherpe polyesterdeeltjes en kwastachtige nylondraden. Deze uiterst fijne draden vormen samen een heel groot oppervlak, veel groter dan dat van een katoenen doek. Hoe groter het oppervlak, hoe meer vuil ermee geabsorbeerd kan worden.

In vieren vouwen
Met een microvezeldoek maak je het best schoon als je de doek klamvochtig maakt. Schoonmaakmiddelen heb je niet nodig, want de microvezel absorbeert het vet. Licht verontreinigde oppervlakken kun je ook met een droog microvezeldoekje schoonmaken. Uitspoelen van een microvezeldoekje heeft niet zoveel zin: het vet blijft namelijk in het weefsel zitten. Beter om een doek in vieren te vouwen (of zelfs verder), zodat je 8 of 16 schone kanten hebt. Wanneer een kant vervuild is neem je een schone kant en wanneer alle kanten vervuild zijn, neem je een schone doek. Door de doeken niet meer te spoelen in een emmer water blijven de bacteriën in de doek en komen zij niet terecht in de emmer om ze vervolgens via de doek te verplaatsen naar een ander schoon te maken onderdeel. Dat is dus een stuk hygiënischer.

Een vervuilde microvezeldoek krijg je alleen schoon in de was, het liefst op 60 graden. Gebruik geen wasverzachter. Die blijkt in het doekje te gaan zitten, waardoor de werkzaamheid sterk achteruitgaat.

Geen schoonmaakmiddelen meer?
Een bijkomend voordeel van het schoonmaken met microvezel en alleen water is dat er geen waas achterblijft na het schoonmaken. Die waas wordt namelijk vaak veroorzaakt door resten van schoonmaakmiddelen. Dus voortaan heb je een streeploos resultaat. Er blijven helaas altijd onderdelen die we niet met alleen microvezel schoon kunnen maken. Kalk en extreme vetten moeten we toch blijven oplossen met een reinigingsmiddel. Polijsten zullen we met een pasta of crème moeten doen. Schimmel verwijderen (bijvoorbeeld in de badkamer) lukt niet met alleen microvezel, maar zal met hulp van chloor verwijderd moeten worden.

Voordelen van een microvezeldoek:

– Minder kracht nodig, reinigt ook goed bij een lage wrijfdruk.
– Geen schoonmaakmiddelen nodig.
– Milieuvriendelijk en duurzaam in gebruik.
– Maakt streeploos schoon.
– Ook droog te gebruiken voor het afnemen van stof.
– Kan 4-maal zijn eigen gewicht aan vocht opnemen.
– Tot 90 graden uitwasbaar (geen wasverzachter!)

Fotocredits: nl.wikihow.com

Share This