Zilver schoonmaken

Zilver schoonmaken

Zwarte zilveren sieraden of bestek? Lees hier hoe je zilver schoonmaakt en jij met de feestdagen weer bling bling voor de dag komt!

Zilver schoonmaken met soda en aluminiumfolie

Deze manier is alleen geschikt voor puur zilveren sieraden of bestek. Leg een velletje aluminiumfolie met de matte zijde naar boven op de bodem van een plastic kom. Giet er 1 liter heet water op, waarin je 1 eetlepel soda hebt opgelost. Leg je zilveren sieraden erin en keer ze om zodra de zichtbare zijde schoon is. Haal ze eruit zodra ze rondom helemaal gereinigd zijn. Spoel ze af onder lauw, stromend water en droog ze daarna met een zachte doek.

Zilver schoonmaken met krijt

Een mildere manier is je sieraden schoonmaken met zogenaamd geprecipiteerd krijt of champagne krijt, dat verkrijgbaar is bij de betere drogist. Maak een dun papje van water, krijt en een paar druppels vloeibare zeep, doop hierin een zachte doek (bijvoorbeeld een oude theedoek of t-shirt) en wrijf je zilveren sieraden blinkend schoon. Spoel ze na afloop af onder lauw, stromend water en droog ze na met droge doek.

Zilver schoonmaken met cola

Dompel je sieraden of bestek onder in een badje met coca cola en laat minsten een half uurtje weken. Spoel af en wrijf na met een doek.

Zilver schoonmaken met as

Roker (in de buurt)? Spaar wat as op en doe dit op een droge doek. Wrijf hiermee je sieraden of bestek goed op. Dit is even flink boenen maar dan heb je mooi resultaat. Wel heel goed naspoelen en afwassen om asbak-reuk te voorkomen!

Zilver chemisch reinigen

Bij drogisterij of bouwmarkt zijn ook diverse chemische zilverpoetsmiddelen verkrijgbaar. Hiermee is het klusje vaak lekker snel geklaard. Nadeel is dat ze meestal agressief zijn en op den duur je sieraden eerder schaden dan goed doen. Bovendien zijn ze schadelijk voor het milieu.

Zeker weten wat voor jouw dierbare sieraad of bestek de beste methode is? Laat je sieraad of bestek checken door je juwelier of warenhuis.

 

Fotocredits: kikizilver.nl

Share This