Zo gaat je stofzuiger langer mee

Zo gaat je stofzuiger langer mee

Met een stofzuiger kun je wel tien jaar doen. Tenminste als je goed voor ‘m bent. Als je de stofzuiger regelmatig onderhoudt, voorkom je problemen.

Het is per stofzuiger verschillend hoe je het onderhoud moet uitvoeren. Kijk voor aanwijzingen hiervoor in de handleiding.

Stofzuigerzak
Vervang regelmatig de stofzuigerzak. Een hele volle zak komt de zuigkracht vaak niet ten goede en de stofzuiger gaat meer stroom verbruiken. Sommige stofzuigers geven aan wanneer de zak vol zit. Toch is het aan te raden om dit ook zelf in de gaten te houden. Je hoeft overigens niet steeds een nieuwe zak te gebruiken. Als je de oude zak leegschudt buiten in de grijze bak (als het niet te hard waait) dan kun je hem prima hergebruiken. Heb je een robotzuiger? Dan is het goed om het opvangbakje na elke beurt te legen.

Filters
Reinig of vervang ook regelmatig de filters. Een verstopt filter zorgt ervoor dat de stofzuiger minder goed zijn werk kan doen. Bovendien vraagt het extra power van de motor, wat weer meer stroom verbruikt. Hoe vaak je de filters moet vervangen is afhankelijk van het type stofzuiger, hoe vaak je hem gebruikt en het soort stof. Bij heel fijn stof moet je hem vaker schoonmaken/vervangen. Schoonmaken doe je door de filters uit te kloppen of te zuigen met een andere stofzuiger. Zijn de filters versleten of kapot, vervang hem dan. Filters moeten in de regel minimaal een keer per jaar vervangen worden.

Onderdelen
Om de stofzuiger zijn werk optimaal te kunnen laten doen, is het ook van belang om regelmatig het mondstuk te reinigen. Trek de haren en het stof dat is blijven hangen los en zuig het op met de zuigbuis. De wieltjes kun je insprayen met siliconenspray als ze wat stroef lopen.

Fotocredits: www.goodhousekeeping.com

Share This