Zo maak je je gasfornuis blinkend schoon

Zo maak je je gasfornuis blinkend schoon

Het beste is natuurlijk na elke kookbeurt het fornuis even af te nemen met een nat doekje. Dan houd je het schoon. En als dat er niet van komt, dan zijn er gelukkig nog genoeg andere methoden om weer een blinkend schoon gasfornuis te krijgen.

Tips voor een schoon fornuis
Je ziet het weleens in studentenhuizen: daar pakken ze het fornuis rondom de pitten in met aluminiumfolie. Wordt het tenminste ook niet zo snel vies. En als het wel vuil is dan haal je het folie weg, neem je het fornuis even af en leg je er weer nieuw folie op. Bij Blokker kun je zelfs speciaal beschermfolie kopen.

Is je fornuis zo vies dat je niet meer weet hoe je ooit weer schoon krijgt? Spray er dan wat muscle ovenreiniger op. 15 minuten wachten en je veegt de aangekoekte resten er zo af.

Bij het schoonmaken van het fornuis horen ook de gaspitten. Als die zijn aangekoekt, leg je ze een tijdje in de cola of in de azijn. Met een schuursponsje kun je het vuil er daarna heel makkelijk afkrijgen.

Wat ook goed helpt is om de gaspitten in een plastic zak te doen met een flinke scheut ammonia en wat water. Leg een nachtje buiten neer. Maak de volgende dag de zak buiten open (hang vooral niet boven de zak, want die geur is vreselijk). Spoel de gaspitten daarna af in een sopje en ze zijn weer helemaal schoon.

Blinkende tips
De aangekoekte resten zijn weg, nu wil je alles nog flink laten blinken. Ga met een vochtige doek en een paar druppels olijfolie over het fornuis. Poets daarna droog met keukenrol en het fornuis blinkt je tegemoet.

Wrijf het fornuis voor een blinkend resultaat in met autowas. Alle vlekken verdwijnen en je fornuis blinkt weer als een spiegel.

Share This