Hoe verwijder ik zwarte en matte plekjes van mijn spiegel?

Hoe verwijder ik zwarte en matte plekjes van mijn spiegel?

Bij veel spiegels zie je het na verloop van tijd ontstaan; zwarte en matte plekjes. Bij aanschaf van een antieke spiegel krijg je ze er vaak meteen bij. Hoe ontstaan ze en hoe kom je er van af?

De mate waarin je antieke spiegel zwarte vlekjes of roestplekjes krijgt ligt aan de kwaliteit van je spiegel. Oude, antieke spiegels bestaan aan de achterkant uit een metaal, meestal een dun laagje zilver. Zilver reageert op vocht en zuurstof en slaat zwart uit. Voilá; de zwarte plekjes. Zitten ze er eenmaal op, dan krijg je zwarte plekjes helaas niet meer weg. Ze zitten immers tussen de spiegellaag en de achterkant waar je niet bij kunt.

Vertoont je antieke spiegel deze plekjes, dan weet je in ieder geval dat je een goede kwaliteit spiegel hebt, een spiegel met karakter! Spiegels van moderner fabricaat, hebben een achterkant van ander materiaal waardoor de vlekjes minder snel zullen ontstaan.

Zuiver water

Voorkomen van de zwarte plekjes heb je voor een deel in de hand; zorg bij het schoonmaken van je spiegel dat je niet te veel water gebruikt dat tussen de lijst van je spiegel en het glas kan sijpelen. Dat geldt ook voor de bekende schoonmaaksprays. Het beste maak je je spiegel schoon met een vochtige doek van zuiver water, ook nog beter voor het milieu. Even flink nawrijven met een droge doek, keukenpapier of vochtige krant om je spiegel mooi te laten glimmen. Zitten er vette vlekjes op door bijvoorbeeld vingerafdrukken, voeg dan wat baking soda (ook wel natriumbicarbonaat of zuiveringszout) toe of een paar druppeltjes spiritus om te ontvetten. Ook weer even nawrijven voor een mooie glans.

Matte plekjes

Soms verschijnen er na verloop van tijd ook matte plekjes op je spiegel. Deze kun je eenvoudig verwijderen. Smeer de plekjes met een beetje olie in. Daar kun je gewoon de olijf- of zonnebloemolie uit je keuken voor gebruiken. Laat de olie intrekken en wrijf de spiegel op met een droge katoenen doek of keukenpapier.

Spiegels kunnen mat worden doordat zonlicht direct op de spiegel valt. Plaats je spiegel dus op een plek in je huis waar deze niet in contact komt met direct zonlicht.

Fotocredits: lansantiek.com

Share This